KERESŐ
 

•Gépészet

A passzívház aktív fűtési rendszer nélkül működik, ami csak akkor lehetséges, ha négyzetméterenként nem igényel több hőenergiát, mint évente 15 kW-tot. Egy épület számottevő energiamennyiséget használhat még nyáron hűtésre, melegvíz előállítására, és az elektromos berendezések működtetésére is. A passzív háznál a gépészeti tervezés mindezek minimalizálására törekszik.

  

Fűtés, szellőzés, víz és villany  

Fűtés és melegvíz

Bár a háznak télen nincs szüksége fűtésre, a biztonság kedvéért beépített falfűtés nyáron hűtésként működik. A hőenergiát geotermikus hőszivattyú állítja elő, a föld állandó melegéből. A melegvíz előállításához szükséges energiát is a hőszivattyú biztosítja, amelyhez hőcserélővel ellátott melegvíztároló tartozik.

Szellőzés

A szellőzőrendszer folyamatosan ellátja a ház levegőét oxigénnel és gondoskodik a kellemes páratartalomról is. A hővisszanyerő nem engedi elveszni a bent termelődött meleget, a levegő-talaj hőcserélő pedig előmelegíti- illetve hűti a friss levegőt, így mínuszban sem kell felfűteni, amire a gép megóvása miatt egyébként szükség lenne.

Víz és csatorna

A házban külön csövön érkezik a vezetékes víz és az újrahasznosított, valamint az esővíz. A mosdóvíz nem a szennyvízhálózatba, hanem az újrahasznosító rendszerbe kerül. Mivel a településen nincs csatorna, biológiai szennyvíztisztító kezeli a szennyvizet.

Villany

Az elektromos hálózat kialakításakor a kényelem és a biztonság volt a két fő szempont. Mindenhová, minden nagy fogyasztóhoz külön áramkör tartozik, a rendszert érintés- és feszültségvédelemmel látták el, a kapcsolók és konnektorok a használathoz igazodnak. A világítást spot- és halogénlmpákkal oldották meg.

Központi porszívó

A porszívó csendes, nagy hatékonyságú és nem engedi visszajutni a port a légtérbe.

>> Filmrendelés